Există o regulă simplă în lumea aceasta, care spune că: o ușă închisă…TREBUIE SĂ RÂMÂNĂ ÎNCHISĂ.
Poate că cel mai important motiv este acela că, indiferent de cât ai visa, ți-ai dori sau te-ai ruga, dacă ai să faci greșeala de a o redeschide nimic nu va mai fi la fel. Nu va mai fi la fel pentru că ceea ce ai lăsat acolo nu va mai fi niciodată ceea ce a fost. Dacă ai lăsat cărți ai să găsești praf și pagini roase de tot felul de creaturi, dacă ai lăsat alimente ai să găsești mucegai, dacă…. ORICE ai fi lăsat ai să găsești doar fantoma ”mărului dorit” sau în cel mai dureros caz; o variantă putredă a acestuia.
În același timp ușa deschisă îți va chinui mereu conștiința, oferindu-ți zeci de variații a unor fraze care încep cu ”dacă…”, ”DACĂ…..”, ”dacă…” ,”da….” . Uite așa toată chestiunea asta devine agasantă și îți asiguri biletul de călătorie retur cu destinația ”Lacul incertudinii” situat în trecutul tău.
Cu toate acestea noi, oamenii, avem o plăcere desăvârșită de a deschide ușa, pentru că totul trebuie să aibă un sens. E ca atunci cand îți lipsește o piesă nesemnificativă dintr-un puzzle. Această piesă nu dă relevanță jocului, dar o cauți cu ardoare doar pentru că strică perfecțiunea tabloului. E răspunsul care ne lipsește, lucru pe care nu am avut curaj să îl facem, cuvintele pe care nu le-am putut spune. În căutarea acelui lucru mic riscăm totul, să stricăm puzzelul, să nu mai vrem să mai jucăm, să urâm puzzelurile, sau să ne rătăcim pe noi înșine.
….am deschis ușa și mi-am eliberat fantomele conștientă fiind că nu o sa mai găsesc niciodată ce am lăsat acolo. Am deschis-o pentru că vroiam să mă cobor în mocirla umană și să fac ca toți: să caut răspunsuri la întrebari care deja nu mai contau. Nu mai schimbau cu nimic prezentul construit pe temeliile trecutului deja cunoscut. Cu toate acestea am deschis-o….
În încercare mea de a-mi prinde fantomele mi-am dat seama că, există o regulă simplă în lumea aceasta ,care spune că: o ușă închisă…TREBUIE SĂ RÂMÂNĂ ÎNCHISĂ, așa că tot ce mi-a mai rămas e să strig; să strig stins, să strig mut, să strig lăuntric ”Ajutor! Vreau, nu, de fapt TREBUIE să o închid înapoi….”
(text scris pentru ediția din luna aprilie a Cenaclului Vuiet)

Anunțuri