Etichete

, , ,

De cele mai multe ori ea e proasta… pentru el, deoarece nu se comportă conform așteptărilor sale, pentru restul lumii pentru că nu „îl lasă”.

De cele mai multe ori nu are o soluție, are copii, probleme, un serviciu prost platit, o dependență financiară de el…dar o soluție reală nu are.

Să plece…. Să plece unde? Să o ajute cine?

Să plece de lângă el…Și dacă el nu vrea? Știrile de la ora 5 sunt pline de povești de acest gen…

Să ceară ajutor….cui? Până și la biserică se vorbește de ”bărbat/om și femeia lui”(mda, parcă ar fi câștigat-o la pufuleți), ce să mai zic de tradițiile, cutumele și obiceiurile fiecărei țări. Sunt singura care a auzit expresii precum ”TU l-ai ales, acum n-ai decât, stai și rabdă”?

Și poate cel mai important aspect…. iubirea. Noi oamenii, avem prostul obicei de a justifica totul prin iubire. Ea îl iubește și ”poate se schimbă, doar nu era așa la început”….el o iubește chiar dacă o bate, doar îi aduce flori dupa fiecare rapriza de K1 când ea îl amenință că pleacă.

Spargerea unor mituri si tabuuri

  • Violența asupra femeilor nu este doar o încălcare a drepturilor omului, nu este doar violență domestică ( cam aceasta cred că e încadrarea în legislația românească, cel puțin așa am găsit  eu). Ea are la bază motive misogine și este săvârșită doar pentru că partenera de viață, fiică, sora este femeie.

  • Violența asupra femeilor nu este doar fizică, poate fi morală sau fizică și de cele mai multe ori pot fi amândouă. De ce morală? Pentru că te dezintegrează la fel de mult ca cea fizică,te face nesigură și instabilă. Astfel de la ”proastă” ajungi să fii ”tâmpită”, dupa care ”O idioată care plânge ca o vacă” ca într-un final să fii o ”nebună” care are noroc că el, cel care ”are grijă” de tine nu te ”bagă” la ”casa de nebuni”, unde ”îți e locul”.

  • Victimele violenței de gen nu aparțin doar unei anumite clase sociale sau a unei categorii. Miturile spun ca în țări precum Spania, Italia, Franța victimele sunt imigranți, cu o educație precară, în România umblă vorba că ar fi numai țigani, în toată lumea se consideră că unele ”și-o merită”. Total greșit! Statisticile spun că violența misogină este la fel de răspândită în toate păturile sociale, nu ține cont de banii din portofel sau nivelul de studii. Din păcate ține cont de modul în care te îmbraci, dar asta e o altă inepție.

În Spania s-a făcut acum ceva vreme un studiu despre modul în care reacționează oamenii atunci când sunt martorii violenței de gen. Într-o noapte dintr-un apartament aflat într-o zonă cu multe blocuri s-a pus muzică la un nivel foarte înalt . Au fost numeroși vecini care au bătut la ușă și numeroase sesizări făcute la poliție.

La câteva zile după, din același apartament se auzeau certuri puternice. Era vocea unui bărbat care înjura și bătea o femeie . Aceasta striga după ajutor pentru că ”o omoară”. În acea seară nu a sunat nimeni la ușă și nici la poliție.

Important de menționat e că în a doua situație era vorba de o înregistrare care se auzea la fel de tare ca și muzica din prima seară.

Morala…nu cred că trebuie să o mai scriu eu, vine de la sine.

 25 noiembrie a fost declarată de către Națiunile Unite ” Ziua împotriva violenței asupra femeilor”. Acesta este motivul pentru care am scris aceste rânduri tocmai astăzi, dar nu este un motiv bun pentru a nu căuta soluții pentru a îndepărta această problemă în fiecare zi. 

Anunțuri